Geschiedenis KFC Werchter

In 1935 sluit KFC Werchter, dat jaar voordien gestart, zich aan bij de Vlaamse voetbalbond. Met uitzondering van de noodcompetitie 1939-1940 blijft het team actief in de VVB t.e.m. het seizoen 1941-1942. De Ploeg verblijft meestal in de 2e klasse waarin het enkele seizoenen mee aan de top speelt. Samen met een aantal ploegen uit de buurt wordt in 1942 de overstap naar de KBVB gemaakt. Na de oorlog wordt het kampioenschap 1945-1946 op een mooie 2e plaats afgesloten.

De club kwam echter in problemen omdat hun infrastructuur niet voldeed aan de eisen van de KBVB. 2 jaar blijft Werchter inactief tot men het probleem opgelost heeft en het dan opnieuw in actie kan komen. Grote successen worden er niet geboekt. Met uitzondering van een 3e plaats in 1951 kan het elftal zich nooit mengen in de tittelstrijd.

Het is dan wachten op het seizoen 1961-1962 wanneer de club er in slaagt een sterk elftal op de been te brengen. Onmiddellijk wordt de titel behaald met 4 punten voorsprong op Nieuwrode. Een eerste succes voor de club bij de viering van het 25-jarig bestaan.

De komende jaren heeft de ploeg het moeilijk in deze hogere reeks, Dan volgen er 3 seizoenen waarin de linker kolom de vaste stek wordt voor de club. Net wanneer de ploeg naar boven kan kijken volgt de onverwachte degradatie. Opnieuw in 3e prov. wordt het eerste kampioenschap op de 2e plaats afgesloten. In de eindronde wordt de extra promotieplaats gemist na verlies in de finalewedstrijd tegen US Quenast. Eén seizoen later vermijdt men deze teleurstelling door de tittel zelf te pakken. Het word een duel met Bertem dat uiteindelijk met 2 punten in het voordeel van Werchter uitdraait.

Net als 2 jaar voordien is het weer Eclair dat Werchter van de titel houd en van de 2e promotie op rij. Het is echter enkel uitstel want het seizoen 1972-1973 werd 1 lang hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Het elftal raast door de competitie en de titel wordt met 9 punten voorsprong op FC Rop behaald. Plots stond de club in de hoogste provinciale reeks. 3 seizoenen kan het team zich vrij rustig handhaven en zonder grote zorgen door het seizoen lopen. Het seizoen 1976-1977 was de meeste ongelukkige van de ploeg met een totaal van 12 punten worden ze uit 1e prov. Gestoten.

Toch blijft de ambitie van de club groot om opnieuw te promoveren. In de lente van 1980 lukt het bijna maar wordt het elftal uiteindelijk 2e achter Zichem. 3 jaar later kan de club dan toch de sprong naar 1e prov. Maken. NA 10 speeldagen hoort de ploeg nog bij de degradatiekandidaten maar na 30 speeldagen kroont Werchter zich tot kampioen van 1982-1983. Het jaar nadien wordt een 5e plaats behaald in de hoogste provinciaal reeks. Ook de volgende 2 seizoenen wordt er nog goed meegedraaid in het klassement maar het zal moeilijke worden om dit niveau te handhaven. Aan het slot van seizoen 1987-1988 is het avontuur in 1e prov. Voorbij. Na een spannende strijd tussen een 6-tal ploegen kan Werchter de dans niet meer ontspringen. Zowel in 1991 als in 1992 bereikt het team de 2e plaats nog maar lukt het niet meer om de beoogde promotie af te dwingen. 

Deze ontgoocheling werkt fors op het team en dat kan je afleiden in het klassement. Het seizoen 1995-1996 eindigt Werchter voorlaatste en moet nog een reeks lager spelen. Nog 1 keer richt de club zich op een klassen hoger maar in 2000 komt het net 1 punt tekort om Scherpenheuvel van de titel te houden. Een nieuwe teleurstelling die de club niet meer te boven komt. Een lijdensweg van 5 seizoenen wat in 2006 betekende dat het team voor het eerste kennis zal maken van 4e prov. Ook in deze afdeling moet het elftal zich tevreden stellen met een plaats in het midden van de rangschikking.